Tekentaal

Kleuren en tekenen zijn manieren om contact te maken, met jezelf en met kinderen en ouderen om je heen. Met een tekening vertelt een kind vaak meer dan met woorden. Tekentaal vergroot het creatieve vermogen van kinderen, het ontspant, motiveert en geeft een resultaat om trots op te zijn!

Voor wie ? alle kinderen van 5 tot een jaar of 15+

Tekenen vormt een essentieel onderdeel van de ontwikkeling van een kind. Het kan belangrijke gebeurtenissen of situaties in kaart brengen en geeft steun bij verwerking.

Bij BienKids! leren kinderen anders te kijken, te genieten en vertrouwen te krijgen in hun eigen kunnen. Tekenen is daarbij het instrument. Een non-verbaal gesprek op papier. Hoe en wat je tekent vertelt veel over wat er diep van binnen speelt. Onder begeleiding leert het kind zijn eigen tekening begrijpen. Kinderen ontdekken door tekenen hun eigenheid, krijgen meer zelfvertrouwen en ontwikkelen hun sociale vaardigheid.

Het is niet van belang of het kind goed kan tekenen, bereidheid om naar zichzelf te kijken en te leren speelt wel een rol.  Spelenderwijs, door verschillende teken opdrachtjes sluit Jacobine aan op de belevingswereld van het kind. Het kind krijgt aandacht en geeft het ook aan zichzelf. Het leer een probleem of knelpunt herkennen en oplossen.

Wanneer is het raadzaam?

  • ‘Niks mee aan de hand- kinderen’ die wat extra aandacht kunnen gebruiken.
  • Als het leven van een kind uit balans is geraakt (scheiding, overlijden, verhuizing enz.)
  • Als het kind last heeft van onbegrepen gevoelens zoals bijvoorbeeld angst, boosheid, faalangst of drukte in zijn hoofd.
  • Als een kind zich lastig in woorden kan uitdrukken.

Materialen:

(kleur-) potloden, waskrijt, verf, ecoline of stiften op vellen papier van verschillend formaat. Het kind beslist, in overleg met de coach, of de tekening mee naar huis mag, bewaard wordt in een eigen map, verscheurd en weggegooid, of wordt opgehangen of tentoongesteld.